jueves, 25 de julio de 2013

DesBankant la bancarització de les caixes que enforteix l'oligopoli financer


Por Dani Font
Diario Directa, 23/07/2013

La Plataforma desBanka va dur a terme l’11 de Juliol una taula rodona per denunciar que “la bancarització de les caixes i el repartiment del botí entre la banca privada”. “Aquest fet està duent a la consolidació i enfortiment d’un oligopoli bancari constituït per grans grups financers” va apuntar Agustí Colom, professor d’economia de la UB. Els dos darrers casos són els de CatalunyaCaixa i Novacaixagalicia. Les entitats estan sent recapitalitzades amb grans injeccions de diner públic i per tant “pertanyen legítimament a la ciutadania, però el govern es prepara per tornar-los a posar en mans privades sense cap reglamentació per evitar que continuïn especulant”, afirma el manifest de desBanka. La plataforma denuncia com “la banca ha utilitzat aquests ajuts (més de 180.000 milions d’euros) en benefici propi, especulant amb el deute públic i pagant part dels deutes contrets amb la banca centreeuropea i els mercats internacionals”.

Enric Marín, membre de desBanka va apuntar que “ja hi ha hagut dues subhastes fallides per vendre Catalunya Caixa i Nova Caixa Galicia”, i va destacar el fet que “ara l’Estat es farà càrrec de possibles pèrdues que tinguin aquestes empreses fins i tot quan es trobin en mans privades”. A l’inrevès del que està fent el Govern, Marín va proposar mantenir la titularitat pública de les entitats nacionalitzades i crear una política de lloguer social amb els seus actius immobiliaris. Andreu Missé, director de la revista Alternativas Económicas, va aprofitar l’acte per lamentar el fet que “tota l’economia actual funciona a base de crèdit, i aquest està en mans dels bancs i per tant, són aquestes empreses privades les que controlen l’economia del Estats i nosaltres ho permetem”.

Com a alternativa a aquest model financer, des de desBanka aposten per una Banca Pública. Colom va apuntar que “disposar d’una Banca Pública permetria a l’Estat accedir al crèdit del BCE (Banc Central Europeu) enlloc d’haver de fer-ho a les entitats privades, i per tant, a un interès molt més baix que el del mercat”. Per altra banda, davant les veus que afirmen que construir una Banca Pública seria molt costós (xarxa comercial, estructures de dipòsits, etc.) va recordar que de fet “aquesta infraestructura, avui, la tenim: la banca nacionalitzada que hem pagat entre tots”.

Disponible en:

No hay comentarios:

Publicar un comentario